ЎЗБЕКИСТОНДА РЕАЛ СЕКТОРГА АЖРАТИЛАЁТГАН КРЕДИТЛАРНИНГ ИҚТИСОДИЙ ЎСИШГА ТАЪСИРИ - Аюбжонов Жахонгир Баходир ўғли (Scientific Impulse, 2023)
Мазкур диссертация ишида Ўзбекистон тижорат банклари кредитларининг иқтисодий ўсишга ҳамда аҳоли банклигига таъсири ўрганилган. Илмий ишда юқоридаги масалалар мамлакатимиз мисолида амалга оширилиши билан бир вақтда Жиззах вилояти мисолида ҳам таҳлил қилинган. Таҳлил 2016-2022 йиллардаги республика ва Жиззах вилоят миқёсидаги статистик маълумотлар олинган. Кредитларнинг асосий вазифаларидан бири бу мамлакатда ишлаб чиқаришни ошириши, ишсизликни камайтириши ва провардида аҳоли фаровонлигини таъминлашдан иборатдир. Таҳлил натижаларига кўра, кўрилган даврда тижорат банклари кредитлари ҳажми кескин ошган. Бу ошиш номинал ва реал кўрсаткичларда ҳам ошган. Шу билан бирга кредитлар ошиши билан ЯИМ ошиши ортасидаги тавофут кенгайиб борган. Ушбу икки кўрсаткич ўртасидаги тавофут реал кўрсаткичларда ҳисобланган. Бу билан айтишимиз мумкинки, мамлакатимизда кредитларнинг ошиши реал ЯИМ ошишига таъсири суст бўлган. Демак, кредитлар реал ЯИМ ошишига таъсири суст экан, ушбу кредитлар инфляция даражасини оширишга хизмат қилади.