PEDAGOGIKA TURLARI, DIDAKTIKA VA PEDAGOGIKA O’RTASIDAGI UZVIY ALOQA - Sarvinoz O’tkir qizi, Odiljonova (Scientific Impulse, 2023)
Pedagogika ta’lim-tarbiya masalasini jamiyat talablariga va o’quvchilarning yosh xususiyatlariga qarab o’rganadi, tarbiya tarkibiy qismlarini va ularning uzviy bog’lanishini o’rganadi. Shu maqsadda tarbiya borasidagi tajribalarni birlashtiradi, kelgusida hamma uchun foydali bo’ladigan yo’llarni kashf qiladi. Pedagogika o’z ichiga oila pedagogikasi, maktab ta’lim pedagogikasi, umumiy pedagogika, pedagogika tarixi, maxsus (surdo, tiflo, oligrofeno) pedagogikalar, qiyosiy pedagogikani oladi. Didaktika esa pedagogikaning bir tarmog’i hisoblanadi. Zamonaviy pedagogikada didaktika ta’lim va ma’rifat beradigan soha deb qaraladi. Didaktikaning o’rnini aniqlashda nazariy-falsafiy yo’nalishning o’rni katta.