СУРХОН ВОХАСИ ХАЛҚЛАРИДА АНЪАНАВИЙ КАШТАДЎЗЛИКНИНГ ЭТНИК ХУСУСИЯТЛАРИ - Мохичехра Фахриддиновна , Алмардонова (Scientific Impulse, 2023)
Бугунги кунда миллий хунармандчиликда Сурхон воханинг текислик қисмидаги қадимдан ўзлаштирилган ахоли манзилларида (қишлоқ ва шахарларда) тургун дехқон ва хунарманд аҳоли яшаса, уни ураб турган тоғ ва тоғ олди худудларда эса чорвадор қабилалар истиқомат қилган. XIX аср бошлари - XX аср охирларида этномаданий алоқалар туфайли қуда - андачилик, уруг-аймоқчилик, қариндош-уруғчилик алоқалари бонс кашта тикишда ва унинг орнаментларида умумийлик, ухшашлик ва бир-биридан фарқ қилувчи айрим жихатлар вужудга келади. Хатто утроқ холда яшайдиган манзилларга қиргизлар ҳам кучиб келиб яшай бошлади. Сурхон вохаси атрофидаги узбеклар ва авғонлар аралаш яшайдиган турар жойлар пайдо бўлди. Замонавий технологияларни кенг қўллаш ва уларни ишлаб чиқаришга тадбиқ қилиш имкониятлари, муоммоларни ечиш бўйича тахлиллар, ортиқча йўқотилишига бархам бериш вилоятда бугунги куннинг асосий вазифасидир.