CICHORIUM INTYBUS KO`CHATLARIDAN OLINGAN YANGI KISLOTA FOSFATLARINING KINETIK VA TERMODINAMIK TADQIQOTLARI - G`iyosovna , Shodiyeva Dildora; Mansur o`g`li, Shonazarov Shuhrat; Izzatullayevna, Tohirova Jayrona (Новости образования: исследование в XXI веке, 2023)
Bu erda birinchi marta Cichorium intybus ko'chatlaridan olingan yangi kislota fosfatazasi turli xil xromatografik usullardan (tuzni cho'ktirish, ion almashinuvi, o'lchamni istisno qilish va yaqinlik xromatografiyasi) qo'llash orqali gomogeniyaga tozalandi va termodinamik xarakterga ega. Tozalangan fermentning molekulyar massasi (66 kDa) SDS-PAGE tomonidan denaturatsiya va denaturatsiya qilinmagan sharoitlarda va gel-filtrlash orqali molekulyar massasi 130 kDa dimer sifatida tasdiqlangan. -p-NPP (0,3 mM) va (7,6 mkmol/min/mg) Vmax uchun Michaelis-Menten (Km) doimiysi. Ferment fosfat, molibdat va vanadat bilan raqobatbardosh tarzda inhibe qilingan. Fenil fosfat, ÿ va b-glitsero-fosfat va-p-NPP yaxshi substrat ekanligi aniqlandi. Harorat (55 °C dan 75 °C gacha) ko'tarilganda, o'chirish tezligi konstantasi (kd) ko'tarildi (0,1 dan 4,6 min-1 ga ) va yarim umr 630 minutdan 15 minutgacha qisqardi. Har xil termal denatürasyon parametrlari; entalpiyaning o'zgarishi (DH°), entropiyaning o'zgarishi (DS°) va erkin energiyaning o'zgarishi (DG°) mos ravishda 121,93 KJ•molÿ1 , 72,45 KJ•molÿ1 va 98,08 KJ•molÿ1 topildi, bu buni tasdiqlaydi. kislota fosfataza faolsizlanayotganda sezilarli darajada ochilish jarayonini boshdan kechiradi. nomidan Biologik C. faollik intybus kislota fosfatazasining biokimyoviy xususiyatlari va uning pH o'zgarishlari, termal deaktivatsiya va kinetik parametrlar bilan aloqasi uning yangi xususiyatlari haqida tushuncha beradi.