OZIQ-OVQAT QO’SHIMCHASI SIFATIDA FOYDALANISH EFIR MOYI LIMONENNI APELSIN PO’STIDAN AJRATIB OLISH

OZIQ-OVQAT QO’SHIMCHASI SIFATIDA FOYDALANISH EFIR MOYI LIMONENNI APELSIN PO’STIDAN AJRATIB OLISH

Авторы

  • Boboyev Isomiddin Davronovich
  • Yusupov Nuriddin O’tkir o’g’li
  • To'xtamurodova Farzona
  • Adxamova Oyshabonu Iskandar qizi
  • Sharustamova Diyora Raxim qizi

Аннотация

Apelsin mevasi o’ziga xos hidga ega, tarkibida limonen mavjud bo’lib achchiq ta'mini keltirib chiqaradi. Apelsin qobig'i (po'sti) 2,4% gacha efir moylarini o'z ichiga oladi, bu ularning ajoyib hidini belgilaydi; qand, vitamin C, B, P, karotin; ko'p miqdorda pektin, mineral tuzlar. Meva qobig'ining apelsin rangi asosan kriptoksantin mavjudligi bilan bog'liq. Apelsinga xos glyukozidlar gisperedin va eridiktiol asosan qobiqda joylashadi.

Библиографические ссылки

Гроссе, Э., Вайсмантель, Х. Химия для любознательных – М.: Дрофа, 2000.

Ефремов А.А. Метод исчерпывающей гидропародистилляции при получении эфирных масел дикорастущих растений. Сибирский Федеральный университет. http://www.rae.ru/use/?section=content&op=show_article&article_id=10001780.

Новиков О.Н. Технология производства эфирных масел http://www.ecolog-alfa.kalg.ru/page18.html

Солдатченко С.С., Кащенко Г.Ф., Пидаев А.В. Ароматерапия профилактика и лечение заболеваний эфирными маслами Издание второе, исправленное и дополненное

Симферополь, «Таврида», 2002. http://crimea-tour.ru/int_aromaterapija_l.html

Степин, Б.Д. Занимательные задания и эффектные опыты по химии – М.: Дрофа, 2002. – 432 с.

Загрузки

Опубликован

2023-09-20

Выпуск

Раздел

Статьи
Loading...