OILADA FARZAND TARBIYASI –UNI MUSTAHKAMLOVCHI OMIL - Турабоева Феруза Кушмат қизи (Scientific Impulse, 2023)
Oila o’zaro hurmat, burch, ezgulik, mehr-oqibat, vijdon qonunlari asosida qurilganda — sog’lom ijtimoiy-ma’naviy muhit yuzaga keladi va o’zining ko’p asrlik mustahkam ma’naviy tayanchlariga ega bo’ladi, ya’ni demokratik negizlarga asos solinadi, ularning talab-ehtiyojlari va qadriyatlari shakllanadi. Zero, oila ijtimoiy muhitni sog’lomlashtirish - ijtimoiy jarayonlar, insonning tafakkuri, ma’naviyati, aqliy rivoji va tarbiyasiga, bir so’z bilan aytganda, shaxs sifatida shakllanishi uchun omil bo’lib xizmat qiladigan barcha shart-sharoitlar, holatlar orqali amalga oshiriladi. Shaxs bilan muntazam aloqada bo’lgan muhitlar (oila, maktab, maktab jamoasi, do’stlar va tanishlar davrasi) bir-biri bilan chambarchas bog’liq bo’lib, shaxs ma’naviyati shakllanishiga bevosita yoki bilvosita ta’sir etib, jamiyatni sog’lomlashtirish, unda sog’lom ijtimoiy muhitni qaror topshirish hamda yosh avlodni barkamol yetib, komil inson qilib tarbiyalashda katta ahamiyat kasb etadi.