JISMONIY FAOLLIK VA JISMONIY MASHQLAR UNIVERSITET TALABALARINING RUHIY SALOMATLIGI, FAROVONLIGI VA FAOL HAYOT TARZINI YAXSHILASHGA TA’SIRI - Yuldasheva Ch.T (Scientific Impulse, 2024)
Ruhiy buzilishlar (masalan, depressiya) va harakatsiz xatti-harakatlar, shuningdek, rivojlanayotgan yoshlar orasida ko‘paymoqda. O‘tirish vaqti ko‘p bo‘lgan va ruhiy kasalliklarga moyil bo‘lgan katta yoshdagilarning alohida maqsadli guruhi universitet talabalaridir. Xususan, depressiv alomatlar, shuningdek, stress belgilari universitet talabalari orasida juda keng tarqalgan. Ushbu maqolada jismoniy faoliyat va mashqlar aralashuvi universitet talabalari kabi rivojlanayotgan kattalarning ruhiy salomatligini mustahkamlashga yordam beradimi yoki yo‘qligini muhokama qiladi. maqola hozirgi ilmiy dalillarni umumlashtiradi va shu dalillarga asoslanib, depressiv va tashvish belgilariga, seziladigan stress va hissiyotlarni idrok etishga, tananing xabardorligiga va sub’ektiv farovonlikka, shu jumladan umumiy hayot sifatiga ijobiy ta’sir ko‘rsatish orqali universitet talabalari o‘rtasida farovonlikni (psixologik va fiziologik) mustahkamlash, jismoniy faollik, mashqlar aralashuvi va past va o‘rtacha intensivlikdagi o‘tkir mashqlar stressni buferlashi, ruhiy salomatlik alomatlarini yengillashtirishi yoki yo‘qligini o‘rganadigan universitet muhitiga asoslangan ilmiy tadqiqot loyihasini taqdim etadi. Tadqiqot loyihasi, uning kontseptsiyasi, multimetodli yondashuv va mavjud tadqiqotlarning birinchi natijalari hozirgi ilmiy dalillar, sog‘liqni saqlash ehtiyojlari va kelajakdagi ishlanmalar bilan bog‘liq holda muhokama qilinadi. Tadqiqot loyihasi doirasida hozirgacha olib borilgan va ushbu qo‘lyozmada qisqacha jamlangan tadqiqotlar natijalari shuni ko‘rsatadiki, jismoniy faoliyat, aqliy salomatlik va farovonlik, shuningdek, rivojlanayotgan kattalarning muhim guruhi sifatida universitet talabalarida ham ijobiy bog‘liqdir. Izlanishlar shuni ko‘rsatadiki, past va o‘rtacha intensivlikdagi aerobik mashqlarni o‘z ichiga olgan mashqlar aralashuvi bir necha haftalik aralashuvdan so‘ng universitet talabalari orasida ruhiy salomatlikni yaxshilash (depressiv simptomlarni va sezilgan stressni yengillashtirish) uchun eng yaxshi ishlashi mumkin. Bundan tashqari, ba’zi mashqlar turlarining (xususan, yoga) o‘tkir hujumlari jismoniy signallarni, yurak faoliyatini va hissiyotlarni qayta ishlashni mashqdan keyin darhol o‘zgartirishda ayniqsa samarali bo‘ladi. Natijalar faol hayot tarzini targ‘ib qiluvchi va rivojlanayotgan kattalar, masalan, universitet talabalari orasida ruhiy salomatlik va farovonlikni (psixologik va fiziologik jihatdan) mustahkamlaydigan psixologik va fiziologik omillarni birgalikda tekshirishni tizimli tekshirish muhimligini ta’kidlaydi.