YAGONA MATEMATIKA VA YAGONA MATEMATIKANI O’QITISH METODIKASI - O'rinova Maqsuda Davlatovna (Scientific Impulse, 2024)
Agar siz "matematika" atamasining ma'nosi haqida o'ylasangiz, bu erda ikkita ma'no yotganligi aniq bo'ladi: "matema" - bilim va "tika" - bu bilimlarning ko'pligini belgilash. Shunday qilib, "matematika" atamasi so'zma-so'z bilimlar to'plami, bilimlar to'plami va boshqalar sifatida tushunilishi kerak. (taqqoslang: disklar-diskoteka). Agar Aflotun uchun " matematika "bilim vositasi yoki vositasi, bilim olish vositasi bo'lsa, unda uning shogirdi Aristotel uchun" matematika " bilimning o'zi. Aflotun va Aristotelning fikriga ko'ra matematikani talqin qilish, agar siz yagona matematika tushunchasi va matematikani o'qitishning yagona metodologiyasi tomon borsangiz, birlashtirilishi mumkin. Kontseptsiya-bu etakchi g'oya, biron bir hodisani tushunish, talqin qilishning ma'lum bir usuli; g'oya, asosiy fikr, badiiy yoki boshqa motivning to'satdan tug'ilishi. Bizning fikrimizcha, Aristotelning "g'oyaning to'satdan tug'ilishi "Aristotelning" metafizikasida "harakat" toifasining paydo bo'lishi bo'lib, u qadimgi matematikadan keyin yangisini tavsiflash uchun juda muhimdir, bu erda matematikada kartezian o'zgaruvchisi bilan birgalikda tabiat va fikrlash ob'ektlarining harakatini etarli darajada aks ettirish imkoniyati paydo bo'ldi. Aristotel tomonidan yozilgan "harakat" va "azob" toifalari haqidagi risola bizga etib bormaganligi sababli, talqinlarda, masalan, "harakat" toifasida turli xil variantlar mavjud. Biz matematikaga nisbatan "harakat" ni "ob'ektlar yoki ularning modellari bo'yicha harakatlar", ya'ni so'zning eng keng falsafiy ma'nosida talqin qilamiz.