5,5-DIMETIL-2,4-DIOKSOKSEKSAN KISLOTA ETIL ETER para-ALMASHINGAN AROILGIDRAZONINING Ni(II) KOMPLEKSI SINTEZI VA KRISTALL TUZILISHI - Umarov Bako Bafoyevich; Amonov Muxammad Murod o’g’li; Xayrullayev Furqat Normurod o’g’li (Scientific Impulse, 2024)
Ushbu maqolada Nikel(II) 5,5-dimetil-2,4-dioksogeksan kislota etil efiri (H2L1-H2L6) para-almashingan aroilgidrazonlari Ni(II) ioni bilan kompleks birikmalari sintez qilingan va ularning kristall tuzilishi RSA usulida o'rganilgan. Element tahlili, IQ, YaMR (1H) spektroskopiyasi va rentgen nurlari difraksiyasi usullaridan foydalanib, ushbu H2L1-H2L6 ligandlar asosida hosil bo'lgan kompleks birikmalarning tarkibi va tuzilishi aniqlandi. Ligand molekulalarining gidrazid qismining benzol halqasining para-holatidagi o'rinbosarlarning tabiati va halqa-zanjir muvozanati o'zgarishida IQ va YaMR (1H) spektroskopiyasi parametrlari o'rtasida korrelyatsiya aniqlandi.