QANDLI DIABETNING ASORATLARI MIKRO VA MAKRO ANGIOPATIYALARNING HAMDA NEFROPATIYALARNING KELIB CHIQISH MEXANIZMI - Azizova Noila Miraliyevna; Xaminova Dilsõzxon Odiljon qizi (Scientific Impulse, 2023)
Semirib ketish bilan bog'liq bo'lgan 2-toifa diabet epidemiyasi diabetik asoratlarni oldini olish va davolash uchun strategiyalarga ehtiyoj tug'dirdi. Qandli diabet turli organlarga zarar etkazadi. Bunday organlarning shikastlanishi, albatta, glyukoza almashinuvidagi nuqsonlar bilan bog'liq. Shunday qilib, qandli diabetni davolash uchun qondagi glyukoza darajasini normallashtirish zarur. Biroq, so'nggi ma'lumotlar shuni ko'rsatadiki, diabetda qon glyukoza darajasini normallashtirish qiyin va diabet bilan og'rigan bemorlarda bunday intensiv terapiya o'lim xavfining oshishi bilan bog'liq, ehtimol tez-tez gipoglikemiya bilan bog'liq. Shuning uchun qondagi glyukoza darajasini normallashtirishga qaratilganlardan tashqari, diabetik asoratlarni oldini olish uchun qo'shimcha terapevtik strategiyalar kerak. Buning uchun avvalo asoratlarning kelib chiqish mexanizmi haqida to’g’ri tushunchalarga ega bo’lish zarur.