METALLI TISH PROTEZLARI QO`LLANILGANDA KELIB CHIQADIGAN TOKSIK STOMATIT SABABLARI, DIAGNOSTIKASI VA DAVOLASH USULLARI - Boymatov Husniddin Mamarizo o`g`li (Scientific Impulse, 2023)
og`iz bo`shlig`idagi metalli protezlarning o`zaro elektrokimyoviy jarayonida og`ir metal ionlarining so`lak tarkibiga tushishi natijasida hosil bo`ladigan toksik stomatit aniqlandi. Ishlatilgan metalli tish protezlaridagi og`ir metallarning dastlabki miqdori va so`lak bilan reaksiya kirishgandan keyingi miqdori aniqlanib, og`iz bo`shlig`ining holati va kelib chiqqan turli xil kasalliklar sabablari laboratoriyada tekshirilib, so`lak tarkibi va og`ir metallar miqdori, pH-metrmillivolt (pH-340), mikroampermetr (M-24), PP-63 tipidagi potensiometr, UPIP-601 va boshqa labarator tekshiruvlar o`tkazilib, shikoyat qilganlarning elektro tavsifi baxolandi. Ba`zi bemorlarda metallic protezlar qo`yilganda juda kuchli og`riqli, boshqalarda esa kuchsiz og`riqsiz kuzatildi.