CORNUS MAS L. НИНГ ЁҒОЧЛАШГАН ҚАЛАМЧАЛАРИДАН КЎПАЙТИРИШ - Мақсуджановна, Маткаримова Гулназ (Новости образования: исследование в XXI веке, 2024)
Доривор ўсимликларнинг табиий заҳиралари чекланган бўлиб, уларни муҳофаза қилиш, интродукция шароитда етиштириш долзарб аҳамият касб этади. Ҳозирда турли экологик муҳитларда тарқалган доривор ўсимликларнинг биоэкологик, биокимёвий, физиологик хусусиятларини ўрганиш, доривор ўсимликларнинг интродукция шароитларига мослаштириш хусусиятларига қаратилган илмий-тадқиқот ишлари олиб борилмоқда. Кизил номи билан аталувчи - Cornus mas L. шундай доривор ўсимликлар жумласига киради. Халқ табобатида жуда кўп фойдали хусусиятлари мавжуд. Кизил биологик фаол моддаларнинг манбаи бўлиб, уни биз қимматли озиқ-овқат ва иммунитетни мустаҳкамловчи доривор ўсимлик сифатида илмий ўрганишимиз мақсадга мувофиқдир