СОЯ УСИМЛИГИНИ ЖАНУБИЙ ХУДУДЛАРДА ЕТИШТИРИШ
Ключевые слова:
Соя дони, соя оқсили, соя навлари, соя агротехникаси, соя донининг ўсиш динамикаси, кимёвий таркиби.Сояли-буғдой ун аралашмаси, соя уни, хамир опараси, нон рецептураси, крамелланиш, соя нони. Соя дони, оқсил, соя экотипларининг технологик хоссалари, гуллари, дуккаги, уруғи, барглари, туганак бактериялар, пахта гуллари, пахта кўсаклари, нитрагин, биологик жараёнлар, биологик соф азот.Аннотация
Bилоятни шўрланган тупроқларида юқори ҳосил берадиган, истиқболли, серҳосил, таркибида оқсил миқдори юқори бўлган соя навларини ўрганиш, донининг физика- кимёвий таркибини аниқлаш ва қайта ишлаш йўналишига қараб бир қатор навларнинг технологик хоссаларини аниқлаш; Соя ўсимлигининг агротехнологиясини республиканинг бир неча тупроқ иқлим шароитида ўрганишда барча бажариладиган элементларни олиб боришда экиладиган навларнинг хусусиятларини нав намуналарини тўплаб уларнинг ботаник-морфологик белгилари, биологик хусусиятлари, шунингдек ўсиши, ривожланиш динамикаси ва ҳосилдорлик ҳамда хўжалик кўрсаткичлари тупроқ шароитга қараб алоҳида ўрганиш. Сояли-буғдой уни аралашмасидан пиширилган буғдой кўрсаткичларга таъсирини аниқлаш; контрол намунасини соя уни қўшмасдан пишириш; тайёр маҳсулотни нон пиширилгандан кейин 16 -18 соат ўтгач таҳлил қилиш; соя уни қўшиб пиширилган маҳсулотларни намуна билан таққослаш.
Библиографические ссылки
Атабаева Х.Н. – Технология возделывания сои в Узбекистане -Т. Матбуот, 1989г.
Атабаева Х., Рузиев А. – Урожайность кукурузы и сои в повторных Смешанных посевах – Ж.С-х.Узбекистана, 2000г.
Д.Ёрматова., Н.Шамуратов – Технология выращивания зерновых Культур. Ташкент – 2012г.
Технология пищевых производств / Л.П Ковальская, И.С. Шуб, Г.М. Мелькина и др. Под ред. Ковальской Л. П. –М: Колос, 1997. – 752 с.
Технохимический контроль хлебопродуктов / Л.Я. Торжинская, В.Аяковенко. –М: Агропромиздат, 1996. – 308 с.