OZIQ-OVQAT QO’SHIMCHASI SIFATIDA FOYDALANISH EFIR MOYI LIMONENNI APELSIN PO’STIDAN AJRATIB OLISH

OZIQ-OVQAT QO’SHIMCHASI SIFATIDA FOYDALANISH EFIR MOYI LIMONENNI APELSIN PO’STIDAN AJRATIB OLISH

Authors

  • Boboyev Isomiddin Davronovich
  • Yusupov Nuriddin O’tkir o’g’li
  • To'xtamurodova Farzona
  • Adxamova Oyshabonu Iskandar qizi
  • Sharustamova Diyora Raxim qizi

Abstract

Apelsin mevasi o’ziga xos hidga ega, tarkibida limonen mavjud bo’lib achchiq ta'mini keltirib chiqaradi. Apelsin qobig'i (po'sti) 2,4% gacha efir moylarini o'z ichiga oladi, bu ularning ajoyib hidini belgilaydi; qand, vitamin C, B, P, karotin; ko'p miqdorda pektin, mineral tuzlar. Meva qobig'ining apelsin rangi asosan kriptoksantin mavjudligi bilan bog'liq. Apelsinga xos glyukozidlar gisperedin va eridiktiol asosan qobiqda joylashadi.

References

Гроссе, Э., Вайсмантель, Х. Химия для любознательных – М.: Дрофа, 2000.

Ефремов А.А. Метод исчерпывающей гидропародистилляции при получении эфирных масел дикорастущих растений. Сибирский Федеральный университет. http://www.rae.ru/use/?section=content&op=show_article&article_id=10001780.

Новиков О.Н. Технология производства эфирных масел http://www.ecolog-alfa.kalg.ru/page18.html

Солдатченко С.С., Кащенко Г.Ф., Пидаев А.В. Ароматерапия профилактика и лечение заболеваний эфирными маслами Издание второе, исправленное и дополненное

Симферополь, «Таврида», 2002. http://crimea-tour.ru/int_aromaterapija_l.html

Степин, Б.Д. Занимательные задания и эффектные опыты по химии – М.: Дрофа, 2002. – 432 с.

Published

2023-09-20
Loading...